„Jöjjetek hozzám, akik elfáradtatok és terheket hordoztok” (Mt 11, 28). Várjuk házunkba, hogy megtapasztalja Isten szeretetét!

Diákjaink-a jövő családjai

 

Családi életre nevelés iskolai program-

A Boldogabb Családokért iskolai program célja a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, valamint a tudatos családtervezés segítése. Növelni szeretnénk az ifjúságban a hitet a harmonikus és boldog családi életet illetően, segítve a szükséges kézségek kifejlődését is. A program az iskolákban, főleg osztályfőnöki órák keretében zajlik, önkéntesek segítségével. Célcsoportját elsősorban az 5-8. illetve 9-12. osztályos tanulók képezik.

 

A Család­pasz­torációs Iroda szervezésében 2014. október 16–18. között Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos házban alapozó képzésre került sor mindazon önkéntesek számára, akik bekapcsolódnak aBoldogabb Családokért iskolai programba.


 

A 14 résztvevő az egyházmegye több helységéből érkezett: Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Oroszhegyről, Székelyvarságról, Felsőboldogfalváról, Csíkszentlélekről, Gyergyó­szent­miklósról és Sepsiszentgyörgyről -keresztény értékrend szerint élő házaspárok, szülők, pedagógusok, segítő szakmabeliek. A képzést Lepedus István, a szatmári egyházmegye családreferense vezette, aki kiemelte hogy a pedagógusok mellet szükség van a szülők bekapcsolódására is, akik külsősként hiteles példájukkal, saját tapasztalatukkal tudják gazdagítani, élővé tenni a programot.

A képzés az élményszerű tanuláson alapult, és többek között a következő témákat érintette: az élet csodája, a magzati élet, a serdülőkor jellemzői, érzelmi, lelki, biológiai változások, önismeret, kommunikáció, párkapcsolat, családi élet, konfliktuskezelés, szexualitás, családtervezés -mindez a diákok fejlődésének megfelelően.

Érdekes gyakorlatok, játékok, valamint a résztvevők aktív bekapcsolódása, megosztásai fűszerezték az alkalmat. Tudatosult hogy a nevelő a saját személyisége által, az Istennel való kapcsolatából adja át azt a pozitív életszemléletet, amely az egyház tanításával összhangban segíti a diákokbat a családi életre való készülésben.

Már régóta rokonszenvezek a programmal. Most végre sikerült, hogy a férjemmel együtt részt vegyünk ezen a képzésen. Mivel pedagógus vagyok, elsősorban saját iskolámban szeretném alkalmazni az itt tanultakat.Úgy látom, hogy ez a program egy hiánypótló lehetőség a diákoknak, irányt mutat, útjelző. Nagyon sok mindent megtanítunk a mai generációnak, de nem sokat hall arról az iskola falai között, hogyan lehet élhetőbb, boldogabb kapcsolatokban, családban élni, hogyan lehet boldog fiatal lenni, melyek az igazi értékek. A hétvége feltöltődést, lelkigyakorlatot, játékot, továbbképzést jelentett számomra. Azt mondhatom, soha ilyen hasznos, kézzelfogható osztályfőnöki továbbképzőn nem voltam. Sok jó módszerről, témáról hallottunk a hétvégén, amelyek beépíthetők a család-órákba. Az előadó nemcsak tanított bennünket, hanem tapasztalatát adta át szívvel-lélekkel, szeretettel. Nagyon jók voltak a hangulatoldó játékok, szerepjátékok, magunkat a mai gyerekek, fiatalok helyébe képzelhettük. Egész másképpen lehet majd – úgy gondolom – a gyerekekkel eljátszatni, így, hogy már mi is megéltük. Egy kicsit újból gyereknek, ifjúnak érezhettük magunkat. Igazán hasznos volt a témabemutatás: felvezethető órák minden évfolyamon ötletekkel, játékokkal együtt. Azonban mégis ez a továbbképző azzal volt több számomra, hogy érzékeltette, nem a módszer, az én ötleteim a legfontosabbak, hanem, hogy általa megvalósuljon Isten mondanivalója a gyerekek, kamaszok számára. Legyek egy eszköz a jó Isten kezében, és hagyjam, hogy általam dolgozzon. A szentmiséken, szentségimádásban Isten tenyerére helyeztük vágyainkat, a diákokat, akikért részt vettünk a képzésen, és akikkel találkozni fogunk a család-órák keretében. Köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettünk, és hogy bekapcsolódhattunk a programba, együtt részesei lehetünk Isten országa építésének. (Antal Enikő, Felsőboldogfalva)

Ez a két nap számomra nem csak a tanulást jelentette, hanem egyfajta magamra találást, egy olyan mély érzést, hogy a helyemen vagyok, ez az, amiről nap mint nap érzem az iskolában, hogy a gyerekeknek nagy szükségük lenne. Ezen kívül megismerhettem sok értékes embert, élettapasztalatokkal gazdagodhattam és ezek mind nagy kincsek számomra. Nem utolsó sorban tanultam a sok tapasztalatból, amit a vezetőnk, Lepedus István megosztott velünk, de a játékokból, véleményekből, megosztásokból is gazdagodtam. (Esztány Zita, Csíkszentlélek)

Három évvel ezelőtt hallottam először a ,, Boldogabb Családokért\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'  programról az édesanyák hétvégéjén, és akkor úgy éreztem, hogy ezt a programot a mi iskolánkban is be kellene vezetni. Nagy vágyakozással, kíváncsisággal indultam el a képzésre. A program kezdetén mélyen megérintett Szénégető István atya bevezető beszéde a program lelki hátteréről. Nagyon sok témát dolgoztak fel: ki vagyok én, serdülőkor, konfliktus kezelés, szerelem, facebook, szex stb.  A feldolgozott témák személyesen is megérintettek, majdnem mint egy lelkigyakorlat. Nagyon hitelesen dolgozták fel a témákat. A szemléletesség, mozgalmasság, a játék egyik fontos kiemelkedő sajátosság, ami által remélhetőleg  megnyerő lesz majd a családóra. Sokat tanultunk, játszottunk, ismerkedtünk,  lelkiekben is sokat gazdagodtam.  (Tóth Ilonka, Székelyvarság)

E képzés számomra Isten egykori elhívását újította meg és mélyítette el szívemben. Egy évet dolgoztam régebb a programban, így jól ismerem a dinamizmusát, mégis sok új élményt kaptam. Reményt adó volt látni olyan pedagógusokat, kik nem csupán siratják vagy becsmérlik a fiatalokat és a kort amiben élünk, hanem nyitottak arra, hogy megértsék őket és segítsenek nekik önmaguk, helyük és a világban betöltött szerepük megtalálásában. (Vinkler Andrea, Kolozsvár)

 

« Március 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Login

×